BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ

20 Eylül 2023 ÇARŞAMBA Sayı: 2023/13/12


YÖNERGE

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ


BİRİNCİ BÖLÜM


Genel Esaslar


Amaç


MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Bursa Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak kurulan Bursa Teknik Üniversitesi Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğünün teşkilat, yönetim ve çalışma usul ve esaslarına dair hükümleri belirlemektir.


Kapsam


MADDE 2- (1) Bu Yönerge, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak kurulan Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü teşkilat, yönetim ve çalışma usul ve esaslarına dair hükümleri kapsar.


Dayanak


MADDE 3-(1) Bu Yönerge, Yükseköğretim Kurumları Engelliler Danışma ve Koordinasyon Yönetmeliği ve 6462 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’a dayanılarak hazırlanmıştır.


Tanımlar


MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;


a) Koordinatörlük: Bursa Teknik Üniversitesi Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğünü,


b) Engelli Öğrenci: Doğuştan ya da sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılama güçlükleri olan Bursa Teknik Üniversitesi öğrencisini,


c) Koordinatör: Bursa Teknik Üniversitesi Engelsiz Üniversite Koordinatörünü,


ç) Rektör: Bursa Teknik Üniversitesi Rektörünü,


d) Üniversite: Bursa Teknik Üniversitesini ifade eder.


İKİNCİ BÖLÜM


Koordinatörlüğün Yapılanması


MADDE 5- (1) Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü Komisyonu: Eğitim-öğretim işlerinden sorumlu rektör yardımcısı başkanlığında, Rektör tarafından atanan koordinatör, Akademik birimleri temsilen görevlendirilen birer öğretim elemanı, Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanı, Öğrenci İşleri Daire Başkanı, Yapı İşleri Teknik Daire Başkanı ve eğitimöğretim dönemi başında engelli öğrencilerin kendi aralarından seçecekleri bir öğrenci temsilcisinden oluşur. Görevi süresi biten üye yeniden atanabilir. Temsilcinin kurul üyelik süresi üç (3) yıldır.


MADDE 6- (1) Koordinatör: Öğretim elemanı ve yardımcıları arasından rektör tarafından üç (3) yıllığına görevlendirilen, sorumlu rektör yardımcısının başkanlığında Koordinatörlüğün faaliyetlerini birebir takiple yükümlü ve görev verildiğinde yine engellilerle ilgili konularda üniversiteyi başka yerlerde temsil etme yetkisine sahip kimsedir.


MADDE 7- (1) Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü Temsilcisi: Akademik birimlerde Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü kararlarının uygulanması ve ilgili öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanması göreviyle yükümlü olarak birer temsilci üç (3) yıl için belirlenir.


MADDE 8- (1) Koordinatörlüğün personel ihtiyacı, ilgili mevzuat çerçevesinde Rektörlük tarafından görevlendirilecek personeller tarafından karşılanır.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM


Faaliyet Alanı ve Çalışma Konuları


Faaliyet Alanı


MADDE 9- (1) Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğünün faaliyet alanı, Bursa Teknik Üniversitesinde kayıtlı olarak öğrenim görmekte olan engelli öğrencilerdir.


Çalışma Konuları


MADDE 10- (1) Bursa Teknik Üniversitesi Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğünün çalışma konuları aşağıdaki gibidir:


a)Yükseköğretim programlarına kaydı yapılan engelli öğrencilerin öğrenimlerini sürdürdükleri sırada eğitim, öğretim, burs, idari, fiziksel, barınma, sosyal ve benzeri alanlarla ilgili ihtiyaçlarını tespit etmek ve bu ihtiyaçların karşılanabilmesi için alınması gereken önlemleri belirlemek üzere çözüm önerileri sunmak, gerekli düzenlemeleri üniversitede bulunan diğer birimler veya daire başkanlıkları ile eşgüdüm içerisinde yapmak.


b) Engelli öğrencilerin akademik, fiziksel ve sosyal yaşamlarını engellemeyecek biçimde öğretim programlarını düzenlemek için engelli öğrencinin devam ettiği eğitim ortamının uygunlaştırılması, engelli öğrencilere yönelik araç gereç temini, özel ders materyallerinin hazırlanması, engelli öğrencilere uygun eğitim, araştırma ve barınma ortamlarının düzenlenmesi konularında çalışmalar yapmak.


c) Yükseköğrenim düzeyindeki öğrenci ve öğretim elemanlarına engellilikle ilgili farkındalık düzeyini artırıcı faaliyetlerde bulunmak, Bu amaçla öğretim elemanlarına engellilik ile bunun getirdiği sınırlılıkları ve yapılması gereken düzenlemeleri içeren bilgilendirici doküman hazırlamak, ilgililere danışmanlık hizmeti vermek, gerektiği durumlarda hizmet içi eğitim sağlamak, projeler geliştirmek, seminer, çalıştay, konferans ve benzeri faaliyetler düzenlemek.


ç) Koordinatörlüğün çalışma programını hazırlamak, yürütmek, faaliyetler için gerekli ihtiyaçları belirlemek ve yıllık faaliyet raporunu hazırlayıp bağlı bulunduğu rektör yardımcısına sunmak. Ayrıca yılsonu faaliyet ve değerlendirme sonuçlarını içeren raporu Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına bildirmek.


d) Engelli öğrencilerin kampüs yaşamına adaptasyonları ve sosyal entegrasyonları için sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif aktiviteler plânlamak ve düzenlemek.


e) Bütün öğrencilerin adil ve doğru bir şekilde ölçme ve değerlendirmeye tabi tutulması, fırsat eşitliğini sağlamak ve eğitim sürecini engelli öğrenciler için de anlamlı hale getirmek için; engelli öğrencinin sınavlarla ilgili süre, mekân, materyal, refakatçi okuyucu sağlamak ve engelin doğasından kaynaklanan farklılıklara göre alınacak gerekli düzenlemeler için ilgili bölümlerle işbirliği yapmak.


f) İstihdam olanakları ve mesleklere ilişkin bilgilendirme yapan dokümanların engelli öğrencilere ulaştırılmasını sağlayacak tedbirler almak.


g) Bursa Teknik Üniversitesini kazanan engelli öğrencileri kayıt sırasında tespit etmek.


ğ) Üniversite yerleşkesinin ve yerleşkede bulunan yapılar ile açık alanların engelli öğrenciler için de erişilebilir olmasını sağlamak.


h) Engelli öğrencilerin üniversite topluluklarında görev almalarını ve topluluk faaliyetlerine katılmalarını teşvik etmek.


ı) Engelli öğrencilere yönelik alınacak kararlarda ve verilecek hizmetlerde engelli öğrencilerin, engelli öğrenci ailelerinin, engelli haklarına ilişkin çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarının, üniversite içi çeşitli disiplinlerden akademisyenlerin ve farklı üniversitelerin görüşlerini almak, deneyimleri değerlendirmek, gerektiğinde iş birliği sağlamak.


DÖRÜNCÜ BÖLÜM


Çeşitli ve Son Hükümler


Bütçe


MADDE 11- (1) Koordinatörlüğün mimari ve fiziksel erişimle ilgili her türlü ihtiyaçları Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı bütçesinden, eğitim materyalleri ile ders araç ve gereçleri ise Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bütçesinden karşılanır, Engelli öğrenci tespiti Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca yapılır.


Hüküm Eksikliği


MADDE 12- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde; ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Yükseköğretim Kurulu ve Senato kararları uygulanır.


Yürürlükten Kalkan Düzenleme


MADDE 13- (1) Bu Yönergenin yürürlüğe girmesiyle Bursa Teknik Üniversitesi Senatosunun 21/09/2017 tarih ve 2017/09 sayılı oturumunda kabul edilerek yürürlüğe giren “Bursa Teknik Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Yönergesi” yürürlükten kaldırılmıştır. Senato kararı ile kabul edilen yönergenin yerine 20/09/2023 tarih ve 2023-13 sayılı oturumda kabul edilen yönerge yürürlüğe girer.


Yürürlük


MADDE 14- (1) Madde 14 – Bu yönerge, Bursa Teknik Üniversitesi Senatosunun 20 Eylül 2023 ve SEN-2023/13/12 no.lu kararı ile kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.


MADDE 15- (1) Bu Yönerge hükümleri, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yürütülür.