Etkinlikte Engelsiz Üniversite Koordinatörü Doç.Dr. Melda Medine SUNAY tarafından başta engelli çocuk mekânları olmak üzere engelli bireyler için mekân tasarlama hakkın a bilgi verildi. Engel türünün çeşitli olduğu ve engelli bireylerin de demografik ve sosyo ekonomik bakımdan farklılık arz etmesi sebebiyle konunun tekil bakış açısıyla ele alınamayacağına dikkat çekildi.
İŞKUR/İş Kulübü Lideri Berna TÜTÜNCÜ tarafından da, engellilere yönelik İŞKUR’un sunduğu danışmanlık hizmetleri hakkında bilgilendirilme yapıldı.
Etkinlik İŞKUR’a engelli kaydının yapılması için gerekli şartların neler olduğu hakkında bilgi verilerek başladı. Tüm vücut fonksiyon kayıplarının en az %40 olduğunu belirten, yetkili sağlık kuruluşlarından alınacak Engelli Sağlık Kurulu Raporunun ibraz etmesi gerekir. İş arayan Türkiye cumhuriyeti vatandaşı ise T.C. Kimlik Numarasına göre, yabancı ise Yabancı Kimlik numarasına göre kaydı alınmaktadır. 14 yaşını doldurmuş olmak zorunludur. Raporlarında “çalışamaz” ibaresi olan kişilerin engelli kaydı alınmamaktadır.
Bilgilendirmede, işverenler elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde %3, kamu işyerlerinde ise %4 oranında engelli işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlü olduklarını ve işverenler çalıştırmakla yükümlü oldukları engelli işçileri İŞKUR aracılığı ile alabildiklerinin altı çizildi. Bursa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nde engellilere hizmet veren 13 engelli iş koçu bulunduğunu ve iş koçları engellilere birebir danışmanlık hizmeti verildiği belirtildi. Engelli iş koçları aracılığıyla toplu iş görüşmeleri gerçekleştirildiği, bu görüşmelerde işveren ve engellinin kurum bünyesinde bir araya gelerek işe alımların gerçekleştirildiği böylece engellilerin firmaları tek tek dolaşıp yorulmalarının önüne geçildiği bilgi verildi. Toplu görüşmeler, Bursa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nün 2. Katında gerçekleştirilmektedir.
Engelliler kendi işini kurmak isterse İŞKUR yılda 2 kez çağrıya çıktığı belirtildi. Başvuru koşulları arasında; İşyerinin kurulacağı il sınırları içinde ikamet etmek, Girişimcilik eğitim programı sertifikasına sahip olmak, kurulacak iş ile ilgili başka mevzuatlarda aranılan diploma, sertifika, izin vb. belgelere sahip olmak ve aranılan diğer şartlara haiz olmak, kendisine vasi tayini yapılmamış olmak, herhangi bir icra dosyası bulunmamak şartları olduğu belirtildi.