2 NİSAN OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

Engelsiz Üniversite Koordinatörü Doç.Dr. Melda Medine SUNAY, Bursa Valiliği tarafından Merinos AKKM'nde düzenlenen 2 Nisan Otizm Farkındalık etkinliğine katılarak basın açıklamasında bulundu. Programa Vali Yarımcısı sultan Doğru, ASP il müdürü Faruk Uysal, otizm dernekleri ve basın katıldı. Basın açıklamasının ardında  iftar yemeğine geçildi.


BASIN AÇIKLAMASI

Sayın Vali Yardımcım, Sayın İl Müdürüm, Değerli basın mensupları, Saygıdeğer aileler, Sevgili gençler 

Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk yıllarında fark edilen, karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılık olarak tanımlanan otizm 1985 yılında her 2.500 çocuktan 1’inde görülürken, son araştırmalara göre bugün her 36 çocuktan 1’inde görülüyor.

Otizmin varlığına dikkat çekmek için Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen 2 Nisan “Dünya Otizm Farkındalık Günü”nde otizmli bireylerin ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılması ve herkesle eşit derecede toplumsal kabulünün sağlanması amacıyla bu sene OTİZME KIRMIZI IŞIK YAK diyoruz ve tüm duyarlı vatandaşlarımızı kırmızı bir obje ya da kırmızı renkte giyinerek bir fotoğraf çekilmeye, ardından sosyal medya hesaplarında #otizmekırmızıışıkyak etiketi ile paylaşmaya davet ediyoruz.

Son yıllarda dünyada otizmin bilinmesine ve farkındalık yaratılmasına dair önemli ilerlemeler kaydedilmiş olsa da, otizmli bireyler temel hak ve özgürlüklerine erişimlerinde sosyal ve çevresel engellerle karşı karşıya kalmaya devam ediyorlar.

Onlara daha iyi bir yaşam sağlayarak, sosyal hayatta yer alabilmeleri ve kendi ihtiyaçlarını mümkün olduğunca bağımsız karşılayabilmeleri başta otizmli çocuklarımızın aileleri olmak üzere tüm toplumumuzun ve her bireyinin sorumluluğu ve görevidir,

Dünya Otizm Farkındalık Günü’nün otizme dair toplumsal farkındalığı ve duyarlılığı artırmasını temenni ediyor; otizmli çocuklarımız ve bireylerimiz ile ailelerine sağlıklı ve huzurlu bir ömür diliyorum.



06 Nisan 2024