Down Sendromu Farkındalık Günü

2011 yılında tüm dünyada down sendromu hakkında toplumsal farkındalık oluşturmak, down sendromlu bireylerin ayrımcılık ve olumsuz tutumlara maruz kalmasını önlemek, erken ve sürekli eğitimin önemine dikkat çekmek amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından 21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü ilan edildi.

Down Sendromu neden 21 Mart’ta kutlanır?

Down sendromlu insanlarda ise 21. kromozom 3 tane olduğundan toplamda 47 kromozom vardır. Bu sebeple Birleşmiş Milletler 21.03 (21 Mart) tarihini Dünya Down Sendromu Günü kabul etmiştir. Bu özel günde Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü ve engelsiz Üniversite Topluluğu olarak bir dizi etkinlikte bulunduk.

Bu anlamlı günde Bursa Teknik Üniversitesi Engelsiz Üniversite Topluluğu ve Uluslararası Öğrenci Topluluğu öğrencileri “+1 farkla çok güzelsiniz, iyi ki varsınız” mesajı veren bir video hazırladılar. Öğrencileri farkındalık amaçlı bu etkinliğinde yalnız bırakmayan, Gastro Akademi kurucusu ve başkanı Sayın R. Hakan ZİYA  ve kızı Şeyma ZİYA’ya katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 Videoyu izlemek için tıklayınız


21 Mart Down Sendromlulular Farkındalık Günü kapsamında, topluluk öğrencileri Özel Canlar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyarette bulundu. Oradaki öğrencilerle kurabiye süsleyip, müzik eşliğinde danslar edip sonrasında parmak boyası yaptılar. Öğrencilerin üniversiteli ablaları ve abileri ile buluşmalarına destek veren Bizleri kabul eden Özel Canlar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ne emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

Etkinliğin ardından Engelsiz Üniversite Koordinatörü Doç.Dr. Melda Medine SUNAY, Topluluk başkanı Şevval ERKOL Raktör yardımcısı Prof.Dr. Barış Tamer TONGUÇ ve eşi hanımefendi ile birlikte Bursa Valiliği’nin himayesinde gerçekleşen iftar davetine katılıp Down Sendromlu bireyler ve aileleri ile birlikte buluştular.

 

21 Mart 2024