Bursa Teknik Üniversitesi’nde (BTÜ) engelliler konusunda “toplumsal farkındalığı arttırma” çalışmaları devam ediyor. BTÜ Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Doç.Dr. Melda Medine SUNAY öncülüğünde yürütülen çalışmalara, Engelsiz Üniversite topluluğu ve İŞKUR'un da desteğiyle ile bir yenisi daha eklendi. “İŞKUR’un Engelli İstihdamına Yönelik Hizmetleri” başlıklı webinarde engelli iş koçu ve iş kulübü lideri tarafından İŞKUR’un engelli bireylerin istihdamına yönelik hizmetleri anlatıldı.
Konukların öncelikle kendilerini tanıttığı etkinlikte iş kulübü lideri Berna TÜTÜNCÜ “2013 yılından itibaren İŞKUR’da çalışmaktayım. 2017 yılından itibaren İŞKUR’un alt birimi olan İş Kulübünde, Grup lideri olarak görev almaktayım” dedi. Bursa Çalışma ve İş Kurumunda Engelli İş Koçu olarak görev yapan Hacer YASSIÖREN, İŞKUR faaliyetlerini anlattığı konuşmasında en temel hizmetlerinin başında yer alan Engelli İş Koçluğu hakkında detaylı bilgi aktardı.
İş kulübü lideri Berna TÜTÜNCÜ şöyle devam etti: İş Kulübünde grup çalışmaları şeklinde, Kendini Tanıma, CV Hazırlama ve Mülakat Teknikleri hakkında ücretsiz ve katılım belgeli eğitimler verilmektedir. CV.nin detaylarına girmeden önce bir CV.nin ön inceleme için sadece 6 saniyelik ayrıldığını bilmemiz gerekir. Bu kadar kısa sürede CV.mizin farkın edilmesi için nelere dikkat etmemiz gerekiyor ? İş ilanlarında yer alan anahtar kelimeler CV.mizde yer almalıdır. Profesyonel gösterecek bir fotoğraf eklenmelidir. Rumuzlu ve ya sadece sessiz harflerden oluşan e-posta adresleri kullanılmamalıdır. Eğitim Bilgileri, iş deneyimleri, sertifikalar/katılım belgeleri ters kronolojik ( yani günümüzden geçmişe doğru ) sırayla yazılmalıdır. Referans olarak okulda hocalarımızdan ya da çalıştığımız iş yerinden yetkili birini, izni ve bilgi doğrultusunda gösterebilirsiniz. Genel olarak da görsel anlamda dikkat çekmesi için renkli, yazım imla hatalarına dikkat edilerek oluşturulmalıdır.
Programın konuklarından iş koçu olarak görev yapan Hacer YASSIÖREN konuşmasında şunlara değindi: Özel politika gerektiren grupların başında gelen engelli bireylerin işgücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak üzere aktif işgücü hizmetleri kapsamında iş ve meslek danışmanlığı, mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programları, girişimcilik eğitim programları, toplum yararına programlar ve diğer kurs, program, proje ve özel uygulamalar düzenlenmektedir. Bahsedilen hizmetlerden faydalanmak için öncelikli olarak İŞKUR a kayıt yapılması gerekmektedir. Engelli bireyin en az %40 olduğu sağlık kurulu raporunun ibraz edilmesi halinde İŞKUR’ a kaydı yapılabilmektedir. Kaydının ardından Engelli İş Koçu olarak, engelli bireylerin çalışma potansiyellerinin birebir görüşme ve oluşturulmuş soru setleri aracılığıyla ile ortaya çıkarılması, engelli bireye uygun bir Bireysel Eylem Planı (BEP) hazırlanması, işverenlerle gerekli temasın kurulması, engelli bireyin sahip olduğu bilgi, beceri ve yeterliliklere göre uygun işe / mesleğe yönlendirilmesi ve sonrasında da kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda işe uyum desteğinin sağlanması hizmeti verilmektedir. Kurumumuzca engelli bireyin iş tecrübesi kazanmasına ya da iş öğrenmesine yardımcı destek aracı olarak iş başı eğitim programı düzenlenmektedir. Ayrıca engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezaları fonundan, kendi işini kurmak isteyen engelli bireyler 150.000 TL ye kadar hibe desteği alabilmekte bahar ve güz dönemi olarak yılda iki defa proje başvuruları e-devlet üzerinden alınmaktadır.
Konuşmacıların bilgilendirmesinin ardından soru cevap etkinliği ile programa devam edildi ve katılımcıların memnuniyet ve teşekkürlerini iletmesi ile birlikte program sona erdi.